20 Haziran 2008 Cuma

Gebelik Belirtileri

Hamile kaldığınız ilk andan itibaren bedeninizde önemli değişiklikler olmaya başlar. Küçük bir hücre milyonlarca kez bölünerek, küçük bir insan olmaya çalışıyordur. Bedeniniz ise yeni bir konuğu büyütmek, geliştirmek ve dış dünyaya hazırlamamak için başkalaşıyordur. Artık siz, başka bir sizsinizdir. Ama bu farklılığı çoğu zaman ilk günden itibaren anlamanız mümkün değildir.
Pek çok kadın hamileliğin ilk üç ayında hiçbir değişiklik hissetmez, bu yüzden hamile olabileceği ihtimalini bile düşünmez. Oysa bebeği büyütmeye çalışan vücudunuzda az yada çok da olsa, bazı belirtiler görülmektedir. “Midem bulanıyor,başım dönüyor” diye yapılan şakalara verilen cevap “Canın turşu da istiyor mu?” cevabıdır. Genel olarak , başı dönen, midesi bulanan kadınların hamile olabileceği fikri yaygındır.
İlk akla gelen periyodik adet düzenindeki değişikliktir. Adet kanamanız beklediğiniz tarihte gelmiyorsa, hamilelik belirtileri olabileceği düşünülür. Genel olarak doğrudur ancak farklı belirtileri de keşfedebilirsiniz.
. Adet periyodu değişebilir, beklenilen süreden sonra gelebilir.
. Her zaman alışageldiğiniz adet kanamalarınızda bir farklılık oluşabilir. Miktarında, zamanında, her adet döneminde ya da öncesinde oluşan sancı, dolgunluk vb belirtileriniz değişebilir.
. Göğüsleriniz de ipucu verebilir. Memelerinizde hissettiğiniz dolgunluk, hassasiyet, meme uzunda koyulaşma, meme başında karıncalanma hissi duyabilirsiniz.
. Karnınızın alt kısmında dolgunluk, şişkinlik ve bazen hassasiyet gibi farklılıklar oluşabilir.
. Bulantı ve bazen kusma görülebilir.
. Kendinizi yorgun hissedebilir, daha çok uyumak isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra baş dönmesi görülebilir.
. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz.
. Vajina salgılarınız artabilir.
Vücudunuzda hissettiğiniz bu değişiklikler muhtemel bir gebeliğin habercisidir. Ancak , hamile miyim, sorusunun kesin cevabı değildir. Çünkü bazı hastalıklar da aynı belirtileri verebilir. Bu sorunun cevabını kesin olarak öğrenmeniz için bazı testler yaptırılabilir ve ultrasonografi ile gözlemleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: